Forhandlingene om oljeskatt fortsetter

De siste dagene hadde de parlamentariske lederne på Stortinget flere runder med møter for å fortsette forhandlingene om oljeskattereglene, skatteutsettelser, friinntekter og regler for avskrivninger. Partiene ble ikke enige, og for hver dag dette drar ut i tid, blir flere jobber og prosjekter kansellert.

I flere uker har finanskomitéen jobbet med en omfattende tiltakspakke for olje- og gassnæringen og leverandørindustrien. Hvordan ulike skattegrep skal sikre aktivitet for planlagte og nye prosjekter, har stått sentralt.

I regjeringens forslag ble det foreslått å halvere friinntekten (den summen oljeselskapene kan tjene, før de må betale oljeskatt på 56%) fra 20,8 til 10 prosent. På torsdag hadde de parlamentariske lederne på Stortinget møte for å fortsette forhandlingene. Det ble flere runder med møter, uten at partiene ble enige.

SAFE forventer at de finner sin løsning. Bransjen trenger å få avklaring og sikkerhet, for hver dag dette drar ut i tid, blir flere jobber og prosjekter kansellert.

– Det viktige nå er å få et flertall for de tiltak som er effektive i situasjonen bransjen nå står i. Dermed må tiltakene raskt kunne gjennomføres. Både arbeidstakere og arbeidsgivere står bak likelydende forslag, det bør veie tyngst på vektskåla, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst.

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga
Forbundsleder Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga

SV forlot forhandlingene

Tirsdag forlot SV forhandlingene. De mente forslagene var for gunstige for oljenæringen. Mens SV forlot forhandlingsbordet, fortsatte regjeringspartiene, Ap, Sp og Frp for å lage en innstilling om skattebetingelser som gjør at oljenæringen holder fart i sine investeringer. Ennå er det stor uenighet om hvor store friinntekter oljeselskapene skal få.

– Vi har gode og konstruktive forhandlinger, men vi er på ingen måte ferdige, sa Siv Jensen (partileder Frp) til NRK torsdag.

Allerede i april foreslo regjeringen å gi utsatt skatt for oljenæringen, men den foreslo samtidig å redusere hvor mye selskapene kan tjene uten å betale oljeskatt. Det førte til voldsomme protester i hele olje- og verftsindustrien, fordi oljeskatten er så mye høyere enn annen skatt.

Hadja Tajik (Ap)

I Arbeiderpartiet hevder de at endrede skattebetingelser også vil sikre grønne arbeidsplasser.
– Det handler om å lande en enighet. Vi må ha et stabilt rammeverk for å sikre grønne arbeidsplasser, sier Hadia Tadjik.

Norges viktigste næring i minst 50 år til

Som industrien og regjeringen selv har sagt før koronaen traff oss, er at denne bransjen vil være en av Norges viktigste i minst 50 år til. Dersom leteboring ikke opprettholdes som før korona, vil det bety at Norge innen få år vil ha stor nedgang i produksjon på norsk sokkel, med dertil mindre inntekter til staten og arbeidsplasser.

Oljenæringen er en del av løsningen for en grønnere klode

Det grønne skiftet forutsetter store kapitalkrefter, høy omstillingsevne, kompetent arbeidsstyrke. For Norge sin del er det ikke mange andre bransjer som har ressurser til et slikt skifte, som igjen gjør at myndighetene må sørge for en aktiv olje og energi bransje. Med en aktiv og sterk olje og energi bransje, blir også leverandørbransjen sterk, som igjen sikrer utallige arbeidsplasser.

Det er et stort politisk press nå, fra ytterste høyre til ytterste venstre, som støtter opp om at vi nå må sikre denne bransjens fremtid nå. Selv noen av de som kanskje står høyest på barrikadene for en grønn omstilling har skjønt at olje næringen er en del av løsningen for en grønnere klode. Dersom det nå blir en stopp, så vil mest sannsynlig de store prosjektene som industrien driver, får å utvikle lavere utslipp bli lagt på is i lang tid. Myndighetene bør legge til rette for støtteordninger for prosjekter som vil gi bransjen et mindre CO2 fotavtrykk, så lenge som at prosjektene gjennomføres i denne perioden vi nå trenger arbeidsplassene, og vi er på vei over til mer miljøvennlig produksjon.

Norge kan etablere et maktsenter for fornybar energi på norsk sokkel

Innen olje og gass må man sikre insentiver for å få opp andelen fornybarprosjekter som kan bidra til å fase bransjen over på et klimanøytralt spor som i framtiden vil bidra til at Norge kan etablere et maktsenter for fornybar energi på norsk sokkel. CCS og hydrogenfabrikk på Mongstad er store satsing prosjekter som vil dreie industrien i en grønnere retning.

Skriv ut siden