Deepwater Horizon-ulykken må ses på som en vekker og føre til et sikkerhetsmessig løft også for norsk petroleumsvirksomhet. Det er blant konklusjonene i Petroleumstilsynets statusrapport etter katastrofen.
Hovedkonklusjonene fra Ptils arbeid ble presentert på Sikkerhetsforums årskonferanse 8. juni. Sammendraget av selve statusrapporten, som nå foreligger, ble publisert dagen etter. DwH-ulykken bekrefter også Ptils (og SAFEs) gjentatte understreking av at færre personskader ikke betyr det samme som redusert storulykkesrisiko. Flere storulykker de siste årene underbygger dette.
– Jeg vurderer denne rapporten som gjennomarbeidet, interessant og grundig. Den danner et godt grunnlag for Ptils ledelse når vi nå skal vurdere hvilke konkrete tiltak som skal iverksettes i Norge etter katastrofen i USA, og på hvilken måte partene i virksomheten bør involveres i dette, sier Ptil-direktør Magne Ognedal.
Arbeidet med konkretisering av tiltak vil starte umiddelbart. Målet er å sammenfatte og kommunisere tiltakene over sommeren.
– Hensikten med det videre arbeidet etter rapporten vil være at alle partene i virksomheten skal vurdere hvordan man hver for seg og sammen kan bidra til å hindre storulykker i norsk petroleumsvirksomhet, understreker Ognedal.
Rapporten som gis ut nå er første del av et todelt Ptil-prosjekt.
– Når de sentrale granskingene og undersøkelsene etter DwH er ferdige i USA, vil Ptil kunne avslutte vårt prosjekt etter ulykken. En fullstendig rapport fra Ptil vil ventelig ferdigstilles i løpet av våren 2012, sier Ognedal.
Les pressemeldingen fra Ptil HER
Last ned rapporten HER