Kjemikalieprosjektet har åpenbart gjort at kjemiske helseskader blir tatt på større alvor i industrien, sier yrkeshygieniker Halvor Erikstein i SAFE.
Erikstein har sittet sentralt i prosjektet, som medlem i styringsgruppen gjennom de fire årene prosjektet har pågått, og er ikke i tvil om at kjemisk eksponering nå har et større fokus enn tilfellet var før prosjektet startet.
– Det har vært gjennomført en rekke seminarer og work shops. Det har bidratt til både kunnskapsinnhenting – og ikke minst kunnskapsspredning, så det må være lov å mene at oppmerksomheten rundt kjemisk helsefare nå er større. Samtidig har vi fått en felles erkjennelse om at det også er mange riskioforhold som vi ikke vet nok om – som vi rett og slett ikke har kontroll på. Mitt håp er at prosjektet har bidratt til at industrien blir mer opptatt av langsiktige helserisiki, heller enn ensidig fokus på akuttskader og statistikk for skadefravær, sier Erikstein.
Selv om han mener det er gjort mye godt arbeid i prosjektet, mener han likevel at det er mangler:
– SAFE mener det er en svakhet med prosjektet at man ikke tok kontakt med ulike skadegrupper og innhentet fakta fra disse. For eksempel sitter offshoreavdelingen i Arbeidsmiljøskaddes Landsforening på viktig kunnskap som prosjektet burde innhentet. Det er også en svakhet at det ikke ble innhentet opplysninger om MS-saken (turbinolje-eksponering) på Statfjord-feltet. Det er en situasjon jeg mener industrien ikke kan leve med, understreker Erikstein.
Nå mener han det er viktig at folk på alle nivåer tar i bruk kunnskapen som er innhentet i prosjektet.
– Jeg vil sterkt anbefale alle våre representanter i bedriftenes AMU’er om å ta dette opp der, og lage en handlingsplan for sin bedrift i forlengelsen av prosjektet, sier Erikstein.
I den sammenheng vil SAFE svært gjerne bidra. – Prosjektet avdekket også at det mangler kunnskap om kjemisk helserisiko nedover i bedriftene, blant dem som står og gjør jobbene. SAFE er veldig klar for å bidra til å spre slik kunnskap på installasjonene, understreker Erikstein.
Og han har også et hjertesukk når det gjelder behandlingen arbeidsskadde blir til del i samfunnet:
– Vi gir ikke dem som får helsa ødelagt av kjemisk eksponering en anstendig behandling slik det er i dag. De blir sendt rundt som kasteballer i systemet, og opplever et brutalt møte med både forsikringsselskaper og offentlige etater. Også på dette området er det fortsatt mye å ta tak i, sier Halvor Erikstein.