Norske verft kan ikke pålegges å dekke kost, losji og reise for innleid, utenlandsk arbeidskraft.Det skriver EFTA-domstolen som har vurdert om allmengjøringen er i strid med EUs direktiver.
Bakgrunnen for konflikten er uenighet om hvorvidt den norske almenngjøringsloven strider mot EØS-avtalen. Loven innebærer at det finnes et lovbestemt lønnsgulv for alle som arbeider i en bransje hvor tariffavtalen er allmenngjort. Hensikten er å sikre at utenlandske arbeidstagere som jobber i Norge har samme rettigheter som norske arbeidere – og hindre sosial dumping.
Flere verft har gått til sak mot staten for å få endret en allmengjort tariffavtale fra 2008. De mener allmengjøringen går for langt i å pålegge verftene kostnader for utenlandske arbeidstakere, utover minstelønn.
EFTA-domstolen som har vurdert om allmengjøringen er i strid med EUs direktiver skriver i en uttalelse at norske verft kan ikke pålegges å dekke kost, losji og reise for innleid, utenlandsk arbeidskraft.
NHO fikk imidlertid ikke støtte hos domstolen for at utleninger skal ha 40 timers normalarbeidsuke i stedet for 37,5.
Uttalesen kommer ubeleilig for regjeringen som er under press fra store deler av fagbevegelsen for å nedlegge veto mot EUs vikarbyrådirektiv, der nettopp arbeidstakerfiendtlige avgjørelser fra EFTA-domstolen er et tungt argument.
Les hele saken på Aftenposten.no: Mener Norge bryter EØS-avtalen
.