– Det er bra at regjeringen til slutt klarte å legge fram den lenge bebudede klimameldingen, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst som synes det er flere positive tiltak å finne i den.
– Vi har jo ventet på meldingen lenge, og når den nå kommer registrerer jeg at det ikke legges opp til vesentlige endringer i det regime som norsk oljeindustri arbeider under i dag. Det betyr at klimameldingen harmonerer med regjeringens strategi i oljemeldingen»En næring for framtiden», som ble lagt fram i fjor.
– At regjeringen foreslår å nesten doble oljeindustriens CO2-avgift er vel også til å leve med, tatt i betraktning av avgiften størrelse vil bli koplet mot kvoteprisen i det europeiske kvotemarkedet. Nå vet vi i hvert fall hvilke rammevilkår regjeringen vil legge for næringen i årene framover, sier Rysst.
Hun er også positiv til satstingen på teknologiutvikling, og hilser opprettelsen av et klima-og energifond velkommen. Med utgangspunkt i Enova skal dette fondet styrkes i årene fram mot 2020 styrkes slik at det i 2020 får en kapital på 50 milliarder kroner.
– Oljeindustrien har gjennom 40 år vist at den kan utvikle teknologi som gjør virksomheten mer miljøvennlig, og med økt offentlig innsats i finansiering av dette arbeidet er jeg sikker på at nye,teknologidrevne klimatiltak vil komme, sier Rysst. Hun registrerer også med positivt fortegn at regjeringen mener at en elektrifisering offshore forutsetter at det er nok kraft tilgjengelig på land.
– Oljeindustrien må selvsagt være med på å ta sin del for at Norge når de ambisiøse målene som meldingen setter. Men samtidig er det viktige at slike beslutninger tas på realistisk grunnlag, understreker hun.
Rysst synes at helheten i meldingen ser bra ut, der ikke bare industrien men alle samfunnets sektorer skal gjøres mer miljøvennlig.
– Ikke minst er krafttaket regjeringen bebuder innenfor kollektivtransport gode nyheter, framholder Rysst.
Last ned klimameldingen HER
Les regjeringens pressemelding HER