Tall fra Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP) 2011 viser positiv utvikling på viktige områder, konstaterer Ptil-direktør Magne Ognedal.HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre er enig, men utfordringer gjenstår, sier han.
Last ned RNNP sokkel HER
Last ned RNNP land HER
2011 var et godt år, uten storulykker eller dødsfall i norsk petroleumsvirksomhet. Nå viser også RNNP 2011 en klar forbedring i risikonivået på flere sentrale områder, sier Ognedal.
– Det er spesielt gledelig å se at utviklingen ser ut til å ha snudd i positiv retning på viktige områder som hydrokarbonlekkasjer og brønnkontrollhendelser. Dette er områder vi har bedt næringen ta tak i. Og nå ser vi forbedring. Målrettet innsats gir resultater, sier Ognedal.
Han understreker samtidig at de gode resultatene ikke må bli noen sovepute.
Totalindikatoren for storulykkesrisiko, sokkelen sett under ett, har siden 2007 flatet ut på et nivå som liggere lavere enn foregående periode (1999-2004). I et mer detaljert bilde ser vi at indikatoren for flyttbare innretninger viser en nedgang de senere år.
Antall alvorlige personskader har vist en positiv utvikling de senere årene. Skadefrekvensen er nå 0,6 alvorlige personskader per million arbeidstimer for hele sokkelen. Det er signifikant lavere enn gjennomsnittet for foregående tiårsperiode.
Skadefrekvensen på produksjonsinnretninger var i 2011 på sitt laveste nivå noensinne. Selv med økt antall arbeidstimer totalt gikk antall alvorlige ulykker ned fra 23 alvorlige personskader i 2010 til 17 i 2011.
2. nestleder i SAFE, Roy Erling Furre, er enig i at RNNP-rapporten viser en positiv utvikling. Samtidig er det data som gir grunn til bekymring. – Blant annet er det særlige arbeidsmiljøutfordringer innenfor spesielle arbeidstakergrupper som stillas-, overflate- og boredekksarbeidere og mekanikere, sier Furre.
Han er også opptatt av forhold som påvirker risikonivået som ikke blir behandlet i rapporten.
– Dette dreier seg om ledelsessystemer og adferdsbaserte HMS-systemer, språkproblemer og et meget høyt aktivitetsnivå. Dette er forhold som åpenbart påvirker risikoen for ulykker og skader, men som ikke gjenspeiles i rapporten. SAFE kommer til å holde fokus også på disse områdene, framholder Furre.