Olje- og gassfunnet Draupne i den midtre delen av Nordsjøen har i dag fått navnet Ivar Aasen. Navnet er valgt etter forslag fra operatøren og innspill fra den rådgivende navnegruppen til OED.
Sunnmøringen Ivar Aasen var en av de fremste demokratiske og nasjonale strategene i Norge på 1800-tallet. Han var dikterr og språkforsker, men først og fremst mannen som formet nynorsken.. 200-årsjubileet for Ivar Aasen i 2013 er grunnlaget for språkåret 2013 – en nasjonal feiring av språklig mangfold.
Framveksten av norsk var en del av den norske nasjonsbyggingen, men også av den norske moderniseringen med utvikling av folkestyret.
Olje- og energidepartementet varslet i petroleumsmeldingen endring av praksis for navn på petroleumsfelt på norsk sokkel. Det ble utpekt en rådgivende navnegruppe består av Karsten Alnæs (leder), Kristin Clemet, Per Egil Hegge og Marit Hauan.
– Navn på større selvstendige utbygginger har en signaleffekt utover sokkelen. I dette tilfellet er meningen at Ivar Aasen-funnet skal minne oss om at det norske folkestyret er tuftet på språklig mangfold, og at det språklige mangfoldet i norsk offentlighet er et kjennemerke ved demokratiet vårt gjennom lange tider, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.
Ivar Aasen-funnet ligger i den midtre delen av Nordsjøen, ca 200 kilometer vest for Stavanger. Funnet er ett av flere kommende utbygginger på Utsirahøyden, og ligger i nærheten av funn som Edvard Grieg og Johan Sverdrup.
Det Norske Oljeselskap er operatør for Ivar Aasen-prosjektet med en eierandel på 35 prosent. Andre rettighetshavere er Statoil (50 pst.) og Bayerngas Norge (15 pst.). Totale reserver er anslått til 17,2 millioner Sm3 olje og 3,1 milliardar Sm3 gass. Innlevering av plan for utbygging og drift (PUD) er planlagt til desember i år, og produksjonsstart er høsten 2016.