SAFE-leder Hilde-Marit Rysst slår fast at landmøtet viser at forbundet er preget av gode debatter, som gir framdrift og utvikling. Jeg er oppløftet etter to dager sammen med sentrale tillitsvalgte, sier hun.
Landsmøtet var kjennetegnet av stort engasjement fra hele organisasjonen, klare meninger og saklige debatter. Og selv om folk kan ha ulike standpunkter i saker, er grunntonen oppløftende. Jeg merket at stemningen i salen var samlende og god, sier SAFE-lederen.
Blir i YS – foreløpig
Et klart flertall sa nei til forslaget om å starte en prosess for å melde SAFE ut av YS per i dag. Men SAFEs organisatoriske tilhørighet er dermed ikke avklart for alltid.
– Hvilke allianser SAFE skal inngå i vil alltid være en løpende debatt, noe som kom klart fram også under landsmøtet. Man er klar over at det var arbeidsgiversiden som ved sin tariffhopping satte SAFE i en umulig situasjon under ISO-forhandlingene i vår. Men landsmøtet er også meget klar på at løsningen på floken ligger internt i YS, og at det er Parats innstilling som trigget forslaget om utmelding på landsmøtet, sier Hilde-Marit Rysst og tariffansvarlig og 1. nesteleder Roy Aleksandersen.
-Frustrasjonen er stor i hele SAFE fordi YS og Parat hittil har nektet oss partsrettighetene på en avtale der vi er det klart største forbundet, og landsmøtet kan ikke tolkes på annen måte enn at vi i forbundsledelsen har fått i oppdrag å finne en løsning på en tariff-situasjon som i dag er slik at SAFE ikke kan leve med den. Det oppdraget tar vi selvsagt på største alvor, sier Rysst og Aleksandersen.
Reiten-utvalget
Frode Alfheim fra Industri Energi var invitert til å innlede om Reiten-utvalget, som han trakk seg fra etter at utvalget angrep faglige rettigheter. Et enstemmig landsmøte vedtok følgende resolusjon i forhold til utvalgets rapport:.
«SAFE Landsmøte 2012 tar sterk avstand fra den måten myndighetene har undergravd tre-partsarbeidet og den norske modellen i forbindelse med etablering og nedsettelse av det såkalte Reiten-utvalget.Oppdraget er et rent bestillingsverk fra oljeselskapene.Både riggeierne og arbeidstakerorganisasjonene på området ble oversett.(med unntak av at en representant fra LO ble tatt med i utvalget, men trakk seg.)
Utvalget leverer en rapport med underlag som vi stiller oss tvilende til. Utvalget påstår også at raseringen av regelverket som de legger opp til, ikke vil gå ut over HMS. Angrepene på regelverk og tariffavtalene oljeselskapene her legger opp til, er et angrep på det byggverket partene har reist sammen siden oljeeventyret startet på 1960 -tallet. SAFE vil søke samarbeid med andre arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter for å bekjempe de angrepene som oljeselskapene har initiert gjennom anbefalingene fra Reiten-utvalget. SAFE vil bruke alle våre allierte i arbeidet med høringssvaret og bekjempelse av innstillingen fra Reiten-utvalget.
Dersom myndighetene aksepterer dette angrepet, så gir de dødsstøtet til tre-partssamarbeidet i vår næring.»
Sosial dumping
Arbeidsgivere gjennomfører stadig mer outsourcing av arbeidet til underkontraktører og underentreprenører. På den måten legges det press på lønns- og arbeidsvilkår. Dette er mest tydelig i byggebransjen, men også i olja (da i aller størst grad på land). Vi ser stadige forsøk på å få timelønna ned under 100 kroner timen.
Det er gjennomført endringer i tariffavtalene og det er en del ny lovgivning som blir satt i verk sommeren 2013.Det er behov for mer og bedre lovgivning. Samtidig er det sterke krefter som vil reversere det lille knippe lover som fagbevegelsen faktisk kan bruke i denne kampen. Både loven om allmenngjøring av tariffavtaler og andre lover står i en utsatt posisjon.SAFEs landsmøte vil at SAFE engasjere seg enda sterkere for å motvirke sosial dumping, noe det også ble tatt høyde for i budsjettvedtaket.
Tvungen lønnsnemnd
Landsmøtet vil også styrke opinionen mot tvungen lønnsnemnd og å arbeide for å få på plass en annen lovgivning mht streikeretten i landet som er i tråd med grunnleggende menneskerettigheter. Regjeringens bruk av tvungen lønnsnemnd i sokkeloppgjøret må påklages til den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO. SAFE vil ta initiativ til å få til et samarbeide med andre fagforeningsmiljøer om å få til lovendringer som hindrer myndighetenes misbruk av tvungen lønnsnemnd.
SAFEs historie
Landsmøtet vedtok også enstemmig at SAFEs historie nå skal skrives, og de nødvendige budsjettmidler til prosjektet ble bevilget.
– Et veikart
– Landsmøtet ga oss i ledelsen et veikart for arbeidet inn i det neste året, som gir oss et godt grunnlag for å ta fatt på de mange viktige oppgavene som ligger foran oss, sier Hilde-Marit Rysst.