En norsk 55-åring som jobber på Statoils anlegg i In Amenás i Algerie er tatt som gissel, skriver Bergens Tidende, BT. Mannen som skal ha jobbet på anlegget siden 2009, ringte kona og fortalte at han var kidnappet.
Illustrasjon: Statoil
Onsdag morgen norsk tid ble Statoil varslet om en alvorlig situasjon hvor gassproduksjonsanlegget øst i Algerie var blitt angrepet.
Statoils beredskapsorganisasjon er mobilisert og vi arbeider nå for å få oversikt over situasjonen, skriver Statoil i en pressemelding. Vårt viktigste fokus er sikkerheten til medarbeiderne ved anlegget.
Algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt, og norske og britiske myndigheter er varslet om saken.
Statoil har i underkant av 20 medarbeidere ved anlegget, mer enn 10 av dem er norske.
Statoil varsler pårørende til medarbeidere ved anlegget. Pårørende oppfordres til å ta kontakt med Statoil på telefon 800 83 003.
Flere er savnet
I følge nyhetsbyrået AFP er både britiske, norske og japanske statsborgere savnet etter angrepet. Utenriksdepartementet, UD, vil foreløpig ikke bekrefte disse opplysningene, men sier at de ser saken som meget alvorlig og er i tett kontakt med Statoil og andre aktører.
– Vi gjør det vi kan for å bistå norske statsborgere og Statoil i denne situasjonen, sier Kjetil Elsebutangen, pressekontakt i DU.
Kona til den gisseltatte mannen forteller videre til BT at hun fikk et telefonnummer som ektemannen ba henne gi til politiet. – Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite.
Hun forteller at han var veldig preget av situasjonen.
– Han fortalte at han var tatt, ikke noe mer. Det var noen som sto og dikterte hva han skulle si, på engelsk. Politiet skulle ringe nummeret jeg fikk av ham. Samtalen ble avsluttet etter bare noen sekunder, sier hun.
– Jeg vet ikke hva jeg skal si, det er så uvirkelig. Vi har vært forberedt på at sånne ting kan skje. Vi som pårørende opplever dette som helt uvirkelig, sier hun til Bergens Tidende.
Statoil vil oppdaterer informasjonen etter hvert som nyheter foreligger.
Bildet viser Statoils anlegg i In Amenás. Foto: Kjetil Alsvik, Statoil