YS-leder Jorunn Berland sier hun er glad for at den påtroppende regjeringen vil videreføre trepartssamarbeidet. – YS vil bidra med vår kompetanse fra hele arbeidslivsområdet i et konstruktivt samarbeid, sier Berland.
Berland understreker at YS ikke deler regjeringens syn på behovet for å myke opp arbeidsmiljøloven, verken når det gjelder arbeidstid eller midlertidig tilsetting.
– Men når regjeringen inviterer til et arbeidstidsutvalg, er vi selvsagt beredt til å gå inn i dette, sier Jorunn Berland.
– Vi er også glad for at den nye regjeringen sier de vil holde trykket oppe i kampen mot sosial dumping. At de vil evaluere tiltakene mot sosial dumping er i utgangspunktet positivt, men slike evalueringer er allerede gjennomført. Det er derfor grunn til å spørre om dette er en god bruk av ressursene, påpeker YS-lederen.
Regjeringen uttaler at den vil arbeide for å redusere bruken av ufrivillig deltid og midlertidighet i offentlig sektor, samt arbeide for å etablere en heltidskultur i arbeidslivet.
– YS er opptatt av at det må sikres tilstrekkelig arbeidskraft i fremtiden. Vi kan løse dette på flere måter: Deltidsansatte kan jobbe i større stillinger. Studenter kan studere mer effektivt og komme tidligere i arbeid, fremfor å ta et offentlig finansiert hvileår i studiet. Det kan legges til rette for at eldre arbeidstakere kan bidra i arbeidslivet lenger enn i dag. Og vi kan bedre rammevilkårene, slik at syke og uføre kan delta i arbeidsmarkedet i større grad enn nå. Disse tiltakene vil både hver for seg og sammen gi en mer effektiv arbeidsstyrke, sier Berland.
Regjeringen vil arbeide for å redusere sykefraværet, blant annet gjennom en ny IA-avtale, innføring av nasjonale mål om økt bruk av gradert sykemelding og tidligere intervensjon i sykemeldingsperioden. Regjeringen vil også sikre større forutsigbarhet og mer likebehandling i sykemeldingsprosessen ved å innføre veiledende, normerte sykemeldingsperioder.
– YS er glad for signalene om IA-avtalen, men mener innføring av normerte sykemeldingsperioder foregriper partenes forhandlinger om ny IA-avtale. YS har tidligere uttalt at samme sykdom oppleves ulikt fra person til person og at det derfor varierer hvor lang rehabilitering en trenger. Ordningen vil kunne føre til mer byråkrati, mener Berland.
Den nye regjeringen varsler at den vil redusere fedrekvoten fra 14 til 10 uker.
– Redusert fedrekvote er ikke bra, men det viktigste er at prinsippet om fedrekvoten blir bevart. Spørsmålet er om regjeringen har lagt opp til så gode unntaksmuligheter at prinsippet om fedrekvoten svekkes, sier YS-lederen.