Tettpakket program på SAFEs konferanse for verneombud

Drøyt 50 deltakere er på plass på verneombudskonferansen som SAFEs HMS-utvalg arrangerer på Sola Strand Hotel tirsdag og onsdag. Blant innlederne første dag var Roy Erling Furre og Bitten Nordrik.

Målet med konferansen er å øke kompetansen innen vernearbeidet og bygge faglig nettverk blant de som til daglig arbeider som verneombud eller er involvert i HMS-arbeid på andre måter.

2. nestleder og HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre, har hatt hovedansvaret for konferansen – i samarbeid med medlemmene i HMS-utvalget. Konferansen ble unnfanget da SAFE samlet verneombud i forbundet til en samling i fjor høst.

– Vernetjenesten er under et visst press i industrien vår. Jeg tror det kan være nyttig å komme sammen, få utviklingstrekk belyst gjennom dyktige forelesere, diskutere hverandres utfordringer og dele erfaringer på tvers av bedrifter og områder. For SAFE er det viktig å sette søkelyset på verneombudenes roller i HMS-arbeide, og styrke og utvikle vernetjenestens rolle i årene framover, sier Furre som vektlegger viktigheten av beholde det tette forholdet mellom verneombudsordningen og fagforeningene.

I sitt foredrag tirsdag framholdt han at fagforeningenes rolle i vernetjenesten er klart foranket i Arbeidsmiljøloven, i dens forskrifter og i forarbeidene til loven. Men også AML er nå under politisk angrep fra regjeringen som har sendt ut høringsforslag som svekker dagens lov på viktige områder som ansettelsesvern og arbeidstidsbestemmelser.

– SAFE som fagforbund er kollektivet og «landsbymuren» rundt våre verneombud. For svekkes fagforeningene, svekkes også verneombudsordningen. Derfor ønsker vi å gi dem faglig påfyll, samvær med kollegaer og gjennom dette gjøre dem tryggere på rollen de har i hverdagen. Målet er at disse dagene skal bidra til å utjevne styrkeforholdet mellom ansatte og arbeidsgivere i spenningsfeltet mellom arbeidstakerdeltakelse og styringsretten, sier Furre.

På første dag fikk deltakerne blant annet innledninger Petter Wildhagen, tidligere konsulent i Arbeidsmiljøsenteret om verneombudsrollen. Bitten Nordrik fra DeFacto foredro om Arbeidsmiløutvikling og medbestemmelse – i teori og praksis.

Tone Guldbrandsen fra Ptil fortalte om tilsynets erfaringer om arbeidstakermedvirkning under gjennomførte tilsyn. Verneombudene Hans Skeide og K-HVO i Statoil UPN , Peter Alexander Hansen, delte også sine erfaringer fra henholdsvis «Llivbåtsaken» og verneombudets rolle i AMU-arbeidet.

Dagen ble avsluttet med foredraget «Petroleumsindustriens regelverk og tilsynsregime» av professor ved UiS Ole Andreas Engen, og Jan Egil Bårdsgård fra 330-skvadronen som ga deltakerne det han hadde kalt «En annerledes HMS-brief».

Konferansen fortsetter i morgen.

 

Skriv ut siden