Ptil vil ha ekstra oppmerksomhet mot selskaper som gjennomfører kostnadsreduksjoner framover, opplyste Ptil-sjef Anne Myhrvold på SAFEs verneombudskonferanse på Sola onsdag.
Myhrvold ble utfordret på problemstillingen etter sitt foredrag på konferansen. Hun framholder at sikkerhetskritisk vedlikehold ikke skal rammes av de spareprogrammene som operatørselskapene er i gang med.
– Ptil er opptatt av den utviklingen vi nå ser i petroleumsindustrien gjennom økt kostnadsfokus i selskapene. Denne situasjonen gir oss utfordringer i forhold til å påse at sikkerhetsnivået i bransjen ikke svekkes som en følge av kostnadsfokuset, sier Myhrvold.
Ptil-direktøren er opptatt av at dagens situasjon ikke skal rokke ved modellen for det funksjonelle regelverket, og varsler at Ptil vil ha særlig oppmerksomhet på sikkerhetskritisk vedlikehold i sin tilsynsvirksomhet framover. Og de selskapene som har varslet kostnadskutt må påregne ekstra oppmerksomhet fra Ptil i tiden framover.
– Sikkerhetskritisk vedlikehold er alltid en viktig del av våre tilsyn. Ptil vil ikke stå å se på at slikt vedlikehold blir skadelidende. Dette er noe vi alltid følger tett, og vi vil ha sterkt fokus på framover, framholdt Myhrvold.
Hun er imidlertid klar på at det ikke kan settes likhetstegn mellom økt fokus på kostnader i selskapet og økt risikonivå.
– Det er fullt mulig å beholde og forbedre HMS-arbeidet samtidig som man har fokus på kostnader, sa Myhrvold.
På konferansens avsluttende dag fikk deltakerne også orientering om de ulike tre-partsarenanene i industrien ved Roy Erling Furre. Yrkesgygieniker i SAFE, Halvor Erikstein foredro om støyprosjektet og om kjemikalieprosjektet, og Hugo Halvorsen orienterte om arbeidet i SfS – Samarbeid for Sikkerhet.
K-HVO i Sclumberger, Sigbjørn Lundal, holdte foredrag om verneombudet som ressurs, mens informasjonssjef i NOG, Maiken Ree, foredro om HMS-arbeidet sett fra arbeidsgiversiden.
Roy Erling Furre er glad for at de tilbakemeldingene han har fått under konferansen er svært positive. SAFEs HMS-utvalg skal på første møte evaluere konferansen og legge et løp for hvordan HMS-arbeidet og VO-tjenesten kan ytterligere styrkes framover.
– En viktig gevinst på konferanser som dette, utover den kunnskapen deltakerne får gjennom foredragene, er det å bli kjent med kolleger i andre selskaper som arbeider med de samme problemstillingene som en selv. Det er et viktig bidrag til kompetansebyggingen i SAFE når folk snakker sammen, blir kjent og diskuterer hverandres saker, slik vi har sett under konferansen. VO-hverdagen kan være tøff ofte, og jeg håper samlinger som dette er en vitamininnsprøytning for den enkelte – i tillegg til at det utvilsomt birdrar til at den kollektive kunnskapen og kompetansen i SAFE blir styrket, understreker Furre.