– Det er vel og bra med omstilling for landindustrien, men det hjelper lite for å holde på folk og kompetanse i oljeindustrien. Behovet for vedlikehold, brønnplugging og fjerning av gamle innretninger er like stort som før, men tiltakspakken i statsbudsjettet vil ikke treffe på disse områdene. Budsjettet svarer ikke på utfordringene vi står overfor, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.
– Jeg legger merke til at Regjeringen legger fram en pakke for økt sysselsetting på totalt 4 milliarder kroner, der en del også er rettet mot de områdene som er hardest rammet av nedgangen i oljeprisen. 20 millioner øremerket til dette er en svært beskjeden satsing, regjeringen burde tatt andre grep som virkelig hadde monnet, sier hun.
Konkret peker Rysst på at hele 20 prosent av budsjettets inntektsside kommer fra oljevirksomheten. Det viser viktigheten av å ta vare på næringen.
– Derfor skulle jeg gjerne sett grep fra regjeringen som for eksempel kunne sikre økt utvinning av ressursene som alt er påvist på sokkelen, men som i dag ikke er kommersielle. Med forsiktige endringer i rammevilkår ville det kunne utløse både økt sysselsetting i en hardt rammet bransje og økte inntekter for samfunnet. Med den dramatiske situasjonen mange oljearbeidere er i, ville dette vært en treffsikker motkonjunkturpolitikk, sier Rysst.
– Jeg er også svært skuffet over at det budsjettet ikke gjør endringer i permitteringsreglene for offshoreansatte, slik SAFE har bedt om i møter med to statsråder det siste halvåret. Gjeldende regler betyr i realiteten at arbeidsgiverperioden er utvidet fra 10 til 30 dager, som igjen betyr at bedrifter sier opp heller enn å permittere – og dermed mister bransjen kompetanse som den vil trenge når oljeprisen kommer opp igjen – for det vil den gjøre, sier SAFE-lederen.
Hun er imidlertid tilfreds med at adgangen til å fortsette påbegynt utdanning med dagpenger utvides til å omfatte permitterte, og at lærlingtilskuddet øker med 2.500 kroner per lærling.
– Det er også bra at OED forslår å bruke 173 millioner for å lete etter olje i Nordområdene mot Russland. På pluss-siden noterer jeg også at Ptil styrkes med 5 millioner øremerket til økt kunnskap om forsvarlig petroleumsvirksomhet i Nordområdene. Det er også en gledelig økning i støtte til forskning og utvikling innen petroleumsnæringen, påpeker hun.
– Dette er i hvert fall signaler om at regjeringen ikke helt har glemt landets viktigste industri i sin omstillingsiver. Men hovedinntrykket er at dette budsjettforslaget ikke i nødvendig grad tar hensyn til virkningene av fallet i oljeprisene, understreker Rysst.