Folk har aldri vært så fornøyd med arbeidsforholdene som nå. Samtidig har aldri så mange som i år svart at de opplever utrygghet. Flere enn før er bekymret for å miste jobben, viser YS Arbeidslivsbarometer for 2015. Debatten bør dreie seg om hvordan arbeidslivet faktisk ser ut, og hva som skal til for at alle skal ha det trygt og godt i årene fremover, sier YS-leder Jorunn Berland.
Arbeidstakeres holdning til fagforeninger er noe bedret og er nå stabilt positiv. Det at noen flere kan tenke seg å være tillitsvalgt bidrar til dette. På den mindre positive siden er færre ansatt i virksomheter hvor arbeidsgiver er organisert.
I årets Arbeidslivsbarometer har vi også analysert det «nye og moderne arbeidslivet». Forestillingen om det moderne arbeidslivet preges av tanken om at arbeidstakeren har forlatt samlebåndet, eller det bortgjemte cellekontoret.
Det nye arbeidslivet er preget av fleksibilitet og selvstendighet. Byråkratisk kjedsomhet, ineffektivitet og hardt fysisk arbeid er erstattet av fjernarbeid, porteføljearbeid og en digital arbeiderklasse. Vi finner at bare 15 prosent av arbeidstakerne jobber i det «nye» arbeidslivet.
De fleste får fortsatt arbeidstiden bestemt av arbeidsgiver, er avhengig av en trygg inntekt og gjennomfører arbeidsdagen på arbeidsplassen.
– Regjeringen har argumentert med at vi trenger mer fleksibilitet, blant annet fordi et nytt og moderne arbeidsliv krever det. Vi skal vokte oss vel for å gjøre store endringer i hele arbeidslivet av hensyn til en relativt liten gruppe, slik Arbeidslivsbarometeret viser, sier YS-leder Jorunn Berland.
– Debatten bør dreie seg om hvordan arbeidslivet faktisk ser ut, og hva som skal til for at alle skal ha det trygt og godt i årene fremover, framholder Berland.