En enstemmig dom i Arbeidsretten gir SAFE medhold i vår tolkning av tariffavtalen med NR angengåede regler for fedres fødselspermisjon. Dermed er en årelang tolkningsstrid endelig avklart til SAFEs fordel.
– Dommen er en full seier, og markerer en endelig avklaring på en tolkningsstrid mellom oss og NR som har skapt mye frustrasjon og usikkerhet for mange av våre medlemmer på rederiområdet i årevis, sier en svært tilfreds Roy Aleksandersen, organisasjonssekretær i SAFE. Sammen med kollega Øyvind Olsen bisto han SAFEs advokat, Birgitte Rødsæther under rettssaken.
– Rødsæther fortjener mye ros for sitt arbeid med denne saken. Hennes nitide forberedelser, valg av strategi og framføring i arbeidsretten har vært imponerende. Godt hjulpet av Øyvind Olsen som bisitter fikk SAFE framllagt saken på en overbevisende, solid måte. Det viser også det faktum at Arbeidsretten – enstemmig – sier seg enig i vårt syn, understreker Aleksandersen.
I retten hevdet Rødsæther at tariffavtalens bestemmelse åpner for fleksibilitet i forhold til når den ansatte har rett til sju dagers lønnet permisjon. Altså at permisjonen ikke skal knyttes direkte til fastsatt termindato, men at arbeidstaker kan tilpasse permisjonen etter når fødselen faktisk skjer.
Velferdsdpermisjon skal gis i forbindelse med fødsel, og kan ikke bindes opp mot termindato på en slik måte at permisjonsadgangen faller bort, eller den ansatte skylder tid eller penger hvis nedkomst ikke skjer på dato for termin. Velferdspermisjonen kan heller ikke utelukkende knyttes til selve nedkomsten slik at far ikke får permisjon med lønn om han ikke når inn til land i tide og ikke overværer selve fødselen, hevdet Rødsæther i retten.
Arbeidsretten skriver i dommen at tariffavtalens formulering om lønnet permisjon «i forbindelse med» fødsel av eget barn, må tolkes slik at den betalte del av den lovfestede permisjonen kan benyttes fleksibelt og etter arbeidstakers ønske i tilknytning til termin eller fødsel. Retten slår også fast at «Overenskomsten må forstås slik at syv av disse dagene skal kompenseres med lønn dersom de faller i en oppholdsperiode.»