Ptil mener Statoil i sin interne granskningsrapport etter gasslekkasjen på Gullfaks B fokuserer for mye på personlige feil, og for lite på systemsvakheter. Ptil bedømmer altså rapporten på samme måte som SAFE tidliger har gjort.
Hør opptak av debatt mellom Terje Nustad og Øystein Michelsen i NRK
(Innslaget starter 28:05)
SAFE-leder Terje Nustad karaktriserte selskapets interne granskningsrapport som en ren ansvarsfraskrivelse da den ble lagt fram tidligere i år. Fokuset var på menneskelig svikt, og feilvurderinger på individnivå.
– Det er tilfredsstillende å se at Ptil i sin rapport kommer til samme konklusjon som oss. Det blir for enkelt å legge årsaken til både denne og lignende hendelser på enkeltpersoner. Det er systemer, rutiner og ikke minst tilstrekkelig bemanning og ressurser som truer sikkerheten på installasjonene, sier Nustad.
Granskingen konkluderer med at det er påvist alvorlige mangler ved Statoils planlegging, godkjenning og gjennomføring av aktiviteter i forbindelse med vedlikehold av strupeventil på Gullfaks B.
Dette inkluderer mangler ved ledelsens arbeid med å følge opp at aktiviteten ble gjennomført på en forsvarlig måte.
Ptil ser at flere av manglene som er påvist gjennom vår gransking har fellestrekk med mangler som er påpekt under oppfølging av tidligere hendelser, herunder
- hendelsen med gassutslipp på Snorre A november 2004
- hydrokarbonlekkasjen i skaftet på Statfjord A i mai 2008
- hendelsen med tap av brønnkontroll på Gullfaks C i mai 2010
- flere hendelser i forbindelse med løfting i boreområdene
– Ptil er bekymret for en tilsynelatende mangelfull effekt av forbedringsprosesser som er etablert etter disse og andre hendelser i Statoil, sier direktør Magne Ognedal.
Ptil har derfor bedt konserndirektør Øystein Michelsen om en skriftlig redegjørelse innen 29. april 2011 om blant annet følgende forhold:
- Hvordan vurderer selskapet de manglene som er påvist gjennom Ptils gransking, i lys av pågående og gjennomførte forbedringsaktiviteter i selskapet?
- Hvilke justeringer av pågående forbedringsarbeid ser selskapet eventuelt som nødvendige?
- Hvordan vurderer selskapet dagens planlegging og gjennomføring av sikkerhetskritiske arbeidsoperasjoner på Gullfaks-feltet?
- I hvilken grad vurderer selskapet at de bakenforliggende årsaker til hendelsen er avdekket og vurdert i forbindelse med etablering av tiltak?
- Hvilke konkrete oppfølgingstiltak planlegger selskapet eventuelt å gjennomføre for å sikre seg at forbedringstiltak får effekt på de enkelte innretningene?
På bakgrunn av svaret fra Statoil-direktøren vil Ptil ta stilling til behov for tiltak.- Vi har stilet brevet til Michelsen personlig, ikke til selskapet, fordi vi oppfatter han som den daglige leder med ansvar for sikkerheten, sier Magne Ognedal.
Se brevet til Michelsen HER
Les Ptils rapport HER