Hilde-Marit Rysst: – Et landsmøte som vil styrke SAFE framover

SAFE-lansdmøtet har vært kjennetegnet av engasjement og vilje til å styrke og forbedre forbundet ytterligere. Disse dagene har vist at viktige og saklige debatter har dratt oss videre på en veldig god måte, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.

– Landsmøtet har gjort vedtak som gjør oss i ledelsen i stand til å styrke SAFE på viktige områder. Grunnlaget er lagt for en storsatsing både når det gjelder Ung-arbeidet, på verving, tariffarbeid  og styrking av forbundets sentrale organisasjon, sier Rysst etter å ha ønsket landsmøtedelegatene vel hjem etter tre dagers iherdig innsats torsdag ettermiddag.

SAFE-lederen mener landsmøtet har tatt innover seg at den gode medlemsutviklingen har gitt noen voksesmerter, og gjort de nødvendige vedtak for å bøte på dette. Rysst er samtidig glad for at størrelsen ikke rokker ved det grunnleggende i SAFE:

– Vi har sett mange medlemmer som har markert seg på talerstolen for første gang disse dagene.  At vi nå er et forbund med over 12.000 medlemmer har ikke gått utover det som er sjelen og ryggraden i SAFE, det at vi er en grasrotorganisasjon der vi snakker i klartekst til hverandre uansett hvilke posisjoner vi har.

Dagene på Sola vitner om at det gror godt i organisasjonen. Og det er alltid godt for en leder å kunne konstatere, sier Rysst.

Hun gleder seg også over den klare marsjordenen hun og resten av ledelsen fikk fra landsmøtet når det gjelder pensjonsrettigheter i  framtidige tariffoppgjør.

– Vi har allerede vedtak på at vi skal prøve operatørselskapenes pensjonsran for domstolene. På landsmøtet fikk vi nok en gang en faglig vekker i forhold til endringer i pensjonssystemene, og hva det vil bety for medlemmene våre. Derfor er jeg glad for resolusjonen lansdmøtet vedtok om dette,  en resolusjon vi vil følge opp, understreker hun.

Resolusjonsforslaget, som ble framsatt av Bjørn Asle Teige, lyder:

”Forbundsstyret og AU i SAFE får i oppgave å særskilt jobbe for punkt 5 (fem) i Handlingsprogrammet «Pensjon» i tariffoppgjøret 2014. Man skal særlig ha fokus på tariffesting av pensjonsrettigheter for medlemmene.”

Teige og tariffansvarlig Roy Aleksandersen er helt samstemte: – Pensjon må bli en del av tariffoppgjøret i 2014. Det kan bli en tøff kamp, men vi er nødt til å ta den, sier de to.

Landsmøtet vedtok også disse resolusjonene:

 Nye redningshelikopter

SAFE Landsmøte krever at i valget av nye redningshelikoptrene må behovene til Petroleumsnæringen særlig ivaretas. Næringen rykker stadig lengre nord i krevende områder. Derfor må kontrakten som skal inngår i desember, ta hensyn til våre behov.

Betaling NORSOK

SAFE landsmøte tar sterk avstand fra at det innføres betalingstjeneste for NORSOK-standarder.

Eierskap i Statoil

Landsmøte i SAFE 2013 advarer regjeringen mot et nedsalg av statens eierandel i Statoil.

Statoil ble opprettet for å ivareta de norske naturressurser og sikre at verdien av disse kom hele Norge til gode. Det har vært en suksess og Statoil har vært en viktig drivkraft for utviklingen av norsk sokkel og et lokomotiv for teknologisk utvikling av norsk næringsliv. Landsmøtet mener at Norge er best tjent med høy eierandel som i dag og aktiv og god styring av selskapet i overskuelig framtid.

Sykepleierberedskap

De senere år har det blitt foretatt en mengde omorganiseringer og rasjonaliseringer offshore. På tross av at operatørselskapene bedyrer at de setter HMS i første rekke, ser vi at de også har rasjonalisert på helsepersonellet offshore. På mange installasjoner i dag er det bare en -1-sykepleier. Ved en reell hendelse er dette en stor belastning for den ene sykepleieren og ikke minst for de førstehjelperne som skal erstatte den sykepleieren som er rasjonalisert bort.

Det er blitt presentert mange løsninger på hva som skal erstatte denne ene stillingen. Blant annet skal det innen ca 5 – 15 min være mulig for sykepleier å bli fraktet med SAR-helikopter fra annen installasjon. Frakt med mob-båt er også presentert som en løsning.Erfaring har vist at på Statfjordfeltet har det vært hendelser der SAR-helikopteret har vært i land, eller det har vært for dårlig vær til å fly. Under slike værforhold er det heller ikke mulig å få satt mob-båt på havet.

Det er eksempler på at en person har blitt reddet ved hjertestans, nettopp fordi det da var to dyktige sykepleiere om bord som foretok hjerte- og lungeredning. Vi har hatt tilfelle der sykepleier på annen plattform ble skadet og trengte hjelp. Her ble en sykepleier sendt over. Dette var mulig nettopp fordi det var to sykepleiere ombord.  Det har også vært tilfeller der det var to hendelser på forskjellige plasser på plattformen samtidig.

Sykepleier skal kunne få assistanse via videooverføring til lege på land. Men vakthavende lege har ikke plikt til å være der hvor dette videoutstyret er lokalisert. Hvor lang reaksjonstid får vi da? SAFE mener at den sikkerheten medlemmene føler ved at det er to sykepleiere tilstede ved en eventuell hendelse ikke kan måles i penger. Hvis operatørselskapene virkelig mener at helse, miljø og sikkerhet står i høysetet, så er kravet om to sykepleiere på hver installasjon en selvfølge.

Landsmøtet ber SAFE om å prioritere arbeidet i forhold til operatørselskapene for å sikre at  det skal være to sykepleiere på hver installasjon.

Skriv ut siden