Historiker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo er engasjert for å skrive SAFEs historie. Arbeidet starter i høst og vil strekke seg over tre år på deltidsbasis. Jeg gleder meg til å gå i gang med et spennende prosjekt, sier Ryggvik.
Han er Dr. Philos i historie fra Universitetet i Oslo i 2000. Fra samme år har han vært ansatt ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) ved samme universitet. Hans spesialområde er økonomisk historie, og han har gjennom hele karrieren befattet seg mye med oljehistorie. Hans doktoravhandling dreide seg også om oljeindustrien, og bærer tittelen ”Norsk oljevirksomhet mellom det nasjonale og det internasjonale”.
Han har i tillegg til en rekke publikasjoner skrevet flere historiske bøker, blant annet bind 3 av Norsk oljehistorie, ”Blod, svette og olje” sammen med Marie Smith-Solbakken. Videre har han skrevet ” Nordsjødykkerne», en dokumentasjon av offshoredykkingen og pionerdykkerne på norsk sokkel sammen med Kristin Øye Gjerde. Han skrev også jernbanens historie: ”Jernbanen i Norge 1854 – 2004”, og debattboken ”Til siste dråpe – Om oljens politiske økonomi”.
– Jeg har et godt grunnlag for arbeidet fordi jeg kjenner SAFE ganske godt fra før. Jeg var i sin tid engasjert i tillitsvalgtopplæring i forbundet, og traff i den sammenheng mange spennende mennesker fra ulike klubber, sier Ryggvik som mener han sannsynligvis lærte minst like mye som de han skulle skolere.
– SAFEs medlemmer representerer et unikt kildemateriale både når det gjelder fagorganisering og oljeindustrien som arbeidsplass, både offshore og på landanleggene. Selv om jeg kjenner forbundet godt, har jeg mye å lære i de mange klubbene – som hver for seg er en historie i seg selv. Målet er at alle skal få sin rettmessige plass innenfor bokens gitte rammer. Jeg vil tidlig i arbeidet etablere kontakt med klubbene for å få et helhetsperspektiv, og ser fram til et godt samarbeid med alle deler av SAFE, understreker Ryggvik.
Som støtte i prosjektet får Ryggvik med seg en bredt sammensatt bokkomite i SAFE med 2. nestleder Roy Erling Furre som leder. I tillegg vil historiker Knut Einar Eriksen, tidligere leder av Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, bidra i prosjektet.