I desember 2020 mottok Equinor pålegg fra Petroleumstilsynet for alvorlige brudd på regelverk med hensyn til arbeidstakermedvirkning på norsk sokkel. Ptil konkluderte at Equinor utforskning og produksjon Norge (UPN) ikke har sikret nødvendig tid til arbeidstakermedvirkning i utvikling og oppfølging av styringssystemet.
Equinor nedsatte da en arbeidsgruppe som jobbet med å kartlegge nåsituasjonen og å bli enige om tiltak som skal sikre tilrettelegging og oppfølging av arbeidstakermedvirkning, i henhold til myndighetenes krav.
Det ble gjennomført en spørreundersøkelse med 305 respondenter blant verneombud og ledelse offshore på tvers av Equinor sine installasjoner, sju av disse installasjonene ble valgt ut for dybdeintervjuer. Det ble også innhentet tilbakemeldinger fra 25 arbeidsmiljøutvalg (AMU).
Monica Martinsen, HMS-ansvarlig for SAFE Sokkel og medlem i UPN S-AMU, var en av de som var i denne partssammensatte arbeidsgruppen. Hun sier at gruppen har hatt over 50 møter, og at dette arbeidet har tatt sin tid.
– Dette har vært et arbeid som har tatt mye tid og engasjement, det har vært krevende. Vi har klart å komme til enighet om noen viktige tiltak for forbedring, sier Martinsen.
Vil ha en mer engasjert og velfungerende verneombudstjeneste
Arbeidsgruppen har blitt enige om 12 tiltak som skal iverksettes på installasjonene. En av de tiltakene er å heve kompetansen til verneombudene med kursing. Verneombudene skal også få tildelt tre timer i uken som de kan jobbe med verneombudsarbeid, utøver vanlige HMS- og verneombudsmøter.
– Vi er fornøyde med disse tiltakene. Vi håper dette gir gode resultater og at vi blir styrket på sikkerheten og i samarbeidet med ledelsen og verneombudstjenesten, dette er målet.