Kreftrammede oljepionerer på NRK radio: – Vi vil ha fokus på hvor farlig dette er!

Halvor Erikstein, Hans Marwoll og Anders Myklatun Foto: SAFE
Halvor Erikstein, Hans Marwoll og Anders Myklatun Foto: SAFE

Hans Marwoll (turbinmekaniker), Anders Myklatun (industrimaler) og Halvor Erikstein, yrkeshygieniker og organisasjonssekretær i SAFE, var gjester på NRK radio sitt Ekko samfunnsmagasin. I mandagens episode var hovedtema oljearbeidere som ble alvorlig syke og erstatningen de har krav på.

Det er mange som har blitt syke på plattformene i årenes løp. Mangel på kartlegging av statistikk for hvilken sykdom som kan knyttes til spesiell eksponering eller yrkesgrupper, har gjort arbeidet med å få godkjent at sykdommen skyldes forhold på jobben nesten umulig. SAFE jobber kontinuerlig med å øke bevisstheten rundt faren med eksponeringen, viktigheten av gode verneutstyr og erstatningen som de rammede oljearbeidere bør ha krav på.

I mandagens episode av Ekko ble to kreftsyke oljepionerer invitert til å fortelle sine historier og å dele mer om sine erfaringer, både fra jobben offshore og om kreftsykdommen.  

– Dette ønsker jeg ikke min verste fiende. Vi må lære av dette. Dette må vi sette fokus på. Verneutstyr i oljenæringen må bli bedre, sier Myklatun.

– Dette må det bli mer snakk om rundt i korridorene offshore, sier Marwoll.

Benzen er naturlig forekommende olje og gass. Benzen er svært kreftfremkallende og særlig aggressiv når det gjelder blod- og lymfekreft. Dette er sykdommer som kan opptre etter mindre en 10 år. Ny kunnskap har vist at benzen må bli tatt mer på alvor. Derfor ble grenseverdien til benzen redusert til en femtedel 1. juli 2021. I presentasjonen under, kan du lese mer om benzeneksponering offshore, om grenseverdier, risikotrappen og om de korte jobbene med høy eksponering. 

Last ned presentasjonen her.

Skriv ut siden