Rikslønnsnemnda behandler denne uken sokkeloppgjøret etter sommerenes konflikt med streik og OLFs varsel om massiv lockout som regjeringen stanset ved tvungen lønnsnemd i juli. Kjennelsen er ventet i morgen, torsdag.
En løsning på pensjonspørsmålet var arbeidstakerne på sokkelen sitt viktigste krav i årets lønnsoppgjør noe Oljeindustriens landsforening, nå Norsk Olje og Gass, ikke kunne innfri. Dette førte til en 16 dager lang streik som ble avsluttet med at regjeringen gikk inn med tvungen lønnsnemnd, som følge av OLF sin lockout av samtlige ansatte på Operatør og forpleiningsavtalen.
Forbundsleder Leif Sande var prosessfullmektige for både Industri Energi og SAFE da behandlingen startet onsdag. Han klargjorde at det er en vesentlig forskjell mellom Industri Energi og SAFEs pensjonskrav og det pensjonskravet som Lederne har fremmet, Lederne møtte også i rikslønnsnemnda etter Industri Energi og SAFE.
– Industri Energi og SAFE krever ikke at pensjonsordningen tariffestes, men en løsning på pensjonsspørsmålet hvor finansieringen av tillegget til 62-åringer isteden kan hentes fra et eksisterende fond som eies av fagorganisasjonene i felleskap på avtaleområdet, sa Sande.
Lønnsnemnd
Sande benyttet også anledningen til å henstille Rikslønnsnemnda til å advare arbeidsgiveren til å benytte lockout for å tvinge myndighetene til å vedta tvungen lønnsnemnd. Noe han mener en sterk svekkelse av streikeretten.
Dersom Rikslønnsnemnda gir oss medhold vil det være en advarsel til arbeidsgivere om at de ikke kan sette myndighetene i en skvis der de føler seg tvunget til å gå til tvungen lønnsnemnd.
Påstand
Industri Energi og SAFEs påstand til nemnda er i fem deler, hvor det er enighet mellom partene på de to første punktene som gjelder de fremforhandlede endringene innen boring gjennomføres for de andre avtalene og tilbud om stillingsopprykk for renholdsleder gjennomføres i tråd med sist fremsatte tilbud 8. juli 2012. De resterende tre avises av Norsk olje og gass
De resterende tre punktene
Riksmeklerens forslag til seniorpolitikk som partene var enige om under meklingen 7. Juli 2012 tas inn de nye overenskomstene.
Innbetalingene til OSO-ordningen for tap av helsesertifikat for operatør, boring og forpleining kan benyttes til utbetalinger av ytelser for dem som av forskjellige grunner har behov for og ønsker om å gå av i perioden mellom fylte 62 og 65/67 år.
Lærlinger som fortsetter som midlertidig/ vikar eller som fast ansatt etter endt læretid og bestått eksamen, godskrives hele læretiden som bedrifts- og lønnsansiennitet.
Fakta:
Rikslønnsnemda
Rikslønnsnemnda er opprettet med hjemmel i lov om lønnsnemnd i arbeidstvister og i lov om tjenestetvister. Nemnda behandler interessetvister som partene i arbeidslivet frivillig bringer inn til avgjørelse, og tvister som de lovgivende myndigheter vedtar skal løses ved tvungen lønnsnemnd.
Som faste nøytrale medlemmer:
Sorenskriver Stein Husby, Kongsberg
Direktør Anne-Britt Evensen Norum, Oslo
Professor Steinar Strøm, Oslo
Som representant for arbeiderinteresser etter lønnsnemndloven:
Nestleder i Landsorganisasjonen i Norge, Tor-Arne Solbakken
Som representant for arbeidsgiverinteresser etter lønnsnemndloven:
Forhandlingsdirektør Rolf Negård, Oslo
For Industri Energi og SAFE stiller Forbundssekretær Ommund Stokka og SAFE-leder Hilde-Marit Rysst
For Norsk olje og gass stiller direktør Jan Hodneland og direktør og fagsjef Børge Bekkeheien.