Ny helseforskrift undergraver et inkluderende arbeidsliv

De nye helsekravene forsterkes og fremstår som mer restriktive. Kravene vil etter SAFEs oppfatning kunne bidra til det motsatte av de mål som er satt til et inkluderende arbeidsliv, sier SAFE-leder Terje Nustad

SAFE har spilt en aktiv rolle i forbindelse med at Helsedirektoratet  fra og med 1. januar 2011 innførte en ny helseforskrift m/veiledning.

–  Vi har deltatt i flere møter og gitt både muntlige og skriftlige innspill. Birgitte Rødsæther har utarbeidet og fremlagt våre innspill overfor Helsedirektoratet, noe som ble gjort i nært samarbeid med SAFEs 1. nesteleder, Inger Staff, sier SAFE-leder Terje Nustad..

Myndigheten har holdt på i nærmere 10 år for å utarbeide ny forskrift. Arbeidslivsorganisasjonene ble etter krav fra SAFE invitert inn i sluttfasen for å kommentere sine  høringsbrev.

– Myndighetene vil nå stille krav og sertifisere de leger som skal kunne skrive ut nye helseattester. Det innføres en ny type «petroleumslege»  a la sjømannslege. SAFE lurer på hva som er galt med våre fastleger og for hvem de er et faglig problem, sier Nustad som mener de nye helsekravene forsterkes og fremstår som mer restriktive.

Denne utviklingen har SAFE forsøkt, og et stykke på vei lykkes med,  å dempe. Likevel oppfatter vi de nye kravene som et negativt bidrag i forhold til de mål som settes til et inkluderende arbeidsliv. Vi mener dette er et forsøk på å få de friskeste arbeidstakerne med en alderssammensetning som tilsier de friskeste og mest effektive, sier Nustad.

 Det ble heldigvis ikke satt noen spesifikke krav vedrørende hvor mye den enkelte måtte veie, men dette vil kunne bli individuelt vurdert når legen finner dette nødvendig. SAFE mener at  helsekravene må sees i sammenheng med, og  koples opp mot sikkerhets- og beredskapsmessige krav og forhold.

–  Den nye forskriften går langt utover forskriftens egentlige formål når en arbeidstaker også skal vurderes i forhold til hvordan han eller hun kan utføre sitt arbeid. Hvilken lege har slik kompetanse? Dette kan umulig være i henhold til arbeidsmiljølovens regler om helseundersøkelser sett i et nødvendighetsperspektiv, påpeker Nustad. 

–  SAFE har gitt klart uttrykk for at vi ikke kan akseptere at næringen får en eksklusiv rett til å utstøte normalt friske arbeidstakere, men som av en eller grunn kanskje ikke lenger kan arbeide natt eller være blant de mest effektive. Vi vil også påstå at det nye regelverket vil kunne forsterke oljeindustriens ønske om å «disiplinere» og ekskludere arbeidstakere, sier Nustad som mener arbeidstakerorganisasjonene må se det nye regelverket  i sammenheng med hva som skjer i næringen også på andre plan.

–   De forsøkte noe av det samme med strenge helsekrav til de som skulle i beredskapsorganisasjonen ut fra funksjon. Det til tross for at det i utgangspunktet ikke skal være slike krav for å kunne arbeide offshore. Vi ser i tillegg adferdsbaserte sikkerhetssystem hvor den enkelt kan bli gjort personlig ansvarlig for sikkerhetsavvik. Og vi ser individuell avlønning med karaktersetting av den enkelte etter amerikanske teorier, fjernt i fra trepartssamarbeidet her hjemme. Dette er igjen en del av et separasjonssystem som tilsidesetter personvern, og arbeidstakernes kollektive rettigheter og innflytelse.  SAFE vil hevde at den nye forskriften ikke har noe med et inkluderende arbeidsliv å gjøre, til tross for at trepartssamarbeidet i Norge har dette som hovedfokus, sier Nustad.

 Du kan lese den nye forskriften HER

Veilederen til forskriften er ennå ikke ferdig, men vil bli publisert på SAFEs nettsider så snart den foreligger.

 

Skriv ut siden