SAFE-leder Hilde-Marit Rysst tok på YS-konferansen til orde for at den norske modellen og trepartssamarbeidet i norsk næringsliv må inn i pensum på alle nivåer i skolen. I en av paneldebattene slo hun fast at utviklingen er bekymringsfull. -Arbeidsgiverne skryter av den norske modellen, samtidig som de sniker inn den amerikanske modellen. – Vi må våkne, sa Rysst.
Tekst og foto: Hege Heløe, Delta
YS må finne sin plass, våge å møte de unge og ta i bruk deres verktøy for kommunikasjon. YS må gjøre seg så attraktiv at de unge ser seg tjent med å være med i framtiden.
Det var noen av konklusjonene i debatten om hvordan YS skal møte morgendagens arbeidsliv: Det er liten tvil om at organisasjonene vil møte utfordringer fremover. Unge har helt andre krav til tempo. De forventer å møte et fleksibelt arbeidsliv. Og de venter seg umiddelbare tilbakemelding og resultater. Er YS rustet til å møte framtidens arbeidstakere?
Pål Adrian Hellmann (Finansforbundet), Lizzie Ruud Thorkildsen (Delta), Monica Paulsen (Negotia) og Hilde-Marit Rysst (SAFE) reflekterte over hvilke grep YS må ta for å gå framtiden i møte.
Tariffspråk
Pål Adrian Hellmann påpekte at YS-familien er en slags menighet med et eget språk. Et språk som ekskluderer mer enn det inkluderer. Han sammenlignet at begreper som helt naturlig er en del av «stammespråket» i organisasjonslivet, som for eksempel fast ansettelse, normalarbeidsdagen, tariffavtale og ny kompetanse, er helt «gresk» for de unge.
– Det finnes en plass for fagforeninger, men vi må ta den plassen. Ingenting kommer av seg selv, sa Hellmann.
Han har tro på at YS vil være her også om 15 år, men kanskje ikke i samme form som i dag.
Lizzie Ruud Thorkildsen gjorde det klart at for å møte de unge, må YS bruke de verktøyene som de unge benytter seg av; Snapchat og YouTube.
– Vi må være der de er. Framtidens arbeidstakere forventer et helt annet tempo. Dersom vi gjør oss så attraktiv at de vil være med oss, vil YS i framtiden være en slagkraftig organisasjon, mente hun.
En kalddusj
Hilde-Marit Rysst mente at vi ikke har peiling på hvor arbeidslivet er om 30 år.
– Jeg kommer fra en bransje med omstilling og nedbemanning. Og det vil bli mer omstilling framover.
Rysst mente at norske arbeidsgivere skryter av den norske modellen, samtidig som de sniker inn den amerikanske modellen.
– Vi må våkne, sa Rysst, og sa det er grunn til bekymring over utviklingen i arbeidslivet. De tillitsvalgte har det vanskelig på arbeidsplassen, noe som er et dårlig tegn.
– Hvem vil tørre å være tillitsvalgt om de risikerer å miste jobben?
Rysst mente kunnskap om den norske modellen og trepartssamarbeidet må inn i pensum på alle nivå i skolen. Unge må lære om fagforeninger og betydningen de har i samfunnet.
– YS må kommunisere med de unge og være mer på banen. YS må bygge identitet. Det er spennende men vi har tøffe tak foran oss.