SAFE støtter politisk streik mot innføring av EUs vikarbyrådirektiv

SAFEs forbundsstyre har vedtatt å støtte den politisk streiken mot EUs vikarbyrådirektiv 18. januar, og oppfordrer alle klubber til å slutte opp om markeringen.

Les også:
Powerpoint-foredrag HER
Appel HER
Plakat til opphenging på info-tavler HER
Hand outs om streikegrunnlaget HER
SAFEs høringsuttalelse HER
DeFactos rapport HER
Direktivet (dansk versjon) HER
SAFE ISO om innleie HER

– Virkningene av å innføre direktivet i norsk arbeidsliv vil innebære et tilbakeslag for det som er selve visjonen for SAFEs arbeid, nemlig «Et rettferdig arbeidsliv», sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.

SAFE har varslet sine avtaleparter, NHO, OLF, Norges Rederiforbund og Byggenæringens Landsforening om forbundets vedtak. Det er imidlertid avtalefestet at hver enkelt klubb som vedtar å støtte opp om streiken skal varsle sin arbeidsgiver om at de deltar i den politiske markeringen.

– Klubbstyrer må behandle spørsmålet om streik snarest og varsle bedrift i tråd med våre avtaler, understreker Rysst

SAFE sentralt overlater til de lokale klubbene hvordan de legger opp streiken på sine arbeidsplasser, og ser gjerne at disse koordineres med andre klubber i bedriftene. I Utgangspunktet legger SAFE opp til at arbeidet legges ned i mellom 15 og 16.30 og at streiken markers ved allmøter med informasjon og debatt om direktivets virkninger på norsk arbeidsliv.

Det vil i tillegg bli gjennomført demonstrasjoner i de store byene over hele landet med deltakelse fra en lang rekke fagforbund. SAFEs ledelse vil delta i markeringen som arrangeres i Stavanger.

– De av våre medlemmer som har anledning til å være med på demonstrasjonen i Stavanger er selvsagt hjertelig velkomne – oppmøte i Byparken kl.10.00 og arrangement fram til 13.00, sier Hilde-Marit Rysst.

En del av direktivet krever at diskriminerende bestemmelser som hindrer vikarbyråer og leiefirma skal fjernes, både i lov og avtaleverk. Altfor mange useriøse firma bidrar allerede til sosial dumping og undergraving av tariffavtaler. Mye av denne virksomheten er ulovlig, der Adecco-skandalen bare er toppen av isfjellet.

Den andre delen av direktivet krever tiltak for at vikarer og innleid arbeidskraft likebehandles med fast ansatte. Det er fagbevegelsen selvsagt for, og det både kan og må innføres – uten direktivet. Men helt like lønns-og arbeidsvilkår blir det aldri for vikarer, innleide og midlertidige ansatte. Det oppnås bare ved at man er fast ansatt i det firmaet man jobber for.

– SAFE forventer stor oppslutning om streiken. Det er massiv motstand mot direktivet i fagbevegelsen, og streiken er et viktig signal til regjering og storting om å legge ned veto. De som hevder at dagens lover og avtaleverk kan opprettholdes med direktivet, kan ikke dokumentere dette. Ingen norske myndigheter kan gi slike garantier – fordi med direktivet implementert i Norge er det EFTA/EU-domstolen som i ettertid avgjør hva som er lovlig eller ulovlig, understreker Rysst.

Skriv ut siden