Øyvind Olsen, organisasjonssekretær med ansvar for NR-området i SAFE, gjør opp status for årets tariffoppgjør etter forhandlingene og foran den kommende meklingen SAFE og NR skal inn i.
I god tid før lønnsforhandlingene med NR i 2010 konstaterte SAFE at det var en rekke stillinger som hadde fått relativt store forandringer i arbeidsmengde og kvalifikasjonskrav siden år 2000. Derfor ble det fra SAFE fremmet krav om et større utvalgsarbeid for å få alle fakta i dette fram.
Dessverre ble arbeidet i dette utvalget delvis torpedert av arbeidsgiverne.Dette resulterte i at arbeidsgiverne kun ville snakke om offentlige krav direkte fra myndighetene.
Alle som er i dette miljøet vet at vårt regelverk er et funksjonelt regelverk hvor det er arbeidsgiverne som skal sette sine krav internt slik at de ivaretar lovverkets intensjoner.
Dette betyr at dersom en arbeidsgiver setter interne krav om at ingen er aktuelle som arbeidstakere uten teknisk fagskole, er dette å oppfatte som et offentlig krav. Beklageligvis ble mange av de stillingene vi krevde ny matriseplassering for tilsidesatt fordi arbeidsgiverne fikk støtte hos andre forbund for sine tilbud.
SAFE gir derimot ikke opp det arbeidet vi har startet, og vil ta dette videre i den mekling som vil komme, sannsynligvis i slutten av måneden.
SAFE hadde også krav om at alle som hadde tilleggskompetanse som arbeidsgiver kunne gjøre nytte av og de som ble omfattet av flerfaglighet på likeverdige stillinger på mindre installasjoner skulle ha 12 000,- inkl. feriepenger pr. år. Dette ønsket ikke de andre forbundene å prioritere.
Bonusutbetalingene vi ser i enkelte selskap var også noe SAFE satt på dagsordenen. Vi hadde først krav om at når slike bonuser etableres i et selskap så skal de gjelde for alle ansatte. Dette for å hindre den utviklingen vis ser, at de med høyest lønn får bonuser på flere hundre tusen kroner i i året. Dette er de samme gruppene som også får nattillegg som en del av beregningsgrunnlaget for pensjon.
Når så arbeidsgiverne plutselig forandret sitt tilbud fra et kronebeløp på 14.300 kroner inklusive feriepenger til å bli 3 prosent for alle, ble skjevfordeling enda tydeligere. For dem som er lavest på lønnsmatrisen ble tilbudet altså redusert. For dem med høyest lønn – som også får bonus og utvidet beregningsgrunnlag for pensjon – ville dette gitt en lønnsøkning på over 30.000 kroner inkludert feriepenger.
SAFE la da fram et forandret krav om at de som er individuelt avlønnet (høyest betalt) skulle være sikret minst 2,5 prosent lønnsøkning, og de som var på lønnsmatrisen fra A til E skulle ha 5 prosent, slik at vi også fikk dekket noe av gapet i forhold til bonusutbetalinger.
Arbeidsgiverne la fram tabeller og beregninger hvor de hevdet at det er 6. 664 personer som er omfattet av denne avtalen totalt, hvorav SAFE organiserer 3000.
SAFE, som har lagt grunnlaget for den gode avtalen vi har på NR-området, vil kjempe for å ivareta medlemmenes rettigheter i meklingen vi snart skal inn i.
Øyvind Olsen
Organisasjonssekretær