Sjøfolk i de tre sjømannsforbundene er i ferd med å gjøre noe som ingen har klart før, nemlig å samle alle medlemmene under ett forbund. De retter blikket mot SAFE med ett ønske: Å komme i en posisjon der de har mer kraft bak kravene. Med full støtte fra SAFE sentralt og akkurat som SAFE (tidligere OFS) ble dannet av oljearbeiderne selv, blir område Skip i SAFE dannet av sjøfolka selv, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst.
Vi ønsker velkommen til den nye Havila-klubben i vår SAFE-familie. Havila Shipping ligger i Fosnavåg på vestkysten. Selskapet opererer 23 fartøy innen subsea konstruksjon, ankerhåndtering, plattformforsyning og flerfeltsredningstjenester.
Frode Moltubakk, nyvalgt leder av interimsstyre, er en av mange sjøfolk som jobber på offshorefartøy. Sjøfolk organiseres i Norsk Sjømannsforbund (NFS), Det Norske Maskinistforbund (DNMF) og Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF). Medlemmene i de tre sjømannsforbundene er omfattet av tariffavtalene i Norsk Rederiforbund (NOR Offshore).
Kan ikke fortsette med å gi tillit til noen som gang på gang ikke leverer
– Vi har behov for å snu en utvikling. Over altfor lang tid har vi opplevd stadig tapende kjøpekraft og som resultat har vi sett kollegaer og kompetanse forsvinne i et alarmerende tempo. Vi har forgjeves forsøkt å gi beskjed til de som skal representere oss, uten at de var villet til å ta kampen med oss eller vise muskler. Og vi kan ikke fortsette med å gi tillit til noen som gang på gang ikke leverer eller står tilstrekkelig opp for oss. Vår fremtid står på spill, sier Moltubakk.
Forbundsleder Hilde-Marit Rysst sier at SAFE har blitt jevnlig spurt om vi er et alternativ for sjøfolk. SAFE er veldig bevisst på de store utfordringene forbundet står ovenfor med å få fulle rettigheter for medlemmer fra disse segmentene på plass.
– Akkurat som SAFE (tidligere OFS) ble dannet av oljearbeiderne selv, blir område Skip i SAFE dannet av sjøfolka selv. Med full støtte fra SAFE sentralt, er det sjøfolka som samler seg og drivkreftene ligger lokalt, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst.
Et naturlig valg
Moltubakk tok selv kontakt med SAFE og ville sette opp et møte for å kartlegge om sjøfolk i Havila og SAFE fagforbund kunne passe sammen, ikke minst om hva SAFE kunne tilby.
– Jeg var positivt overrasket at SAFE var så imøtekommende fra første stund, vi ble tatt på alvor og hørt. Lagfølelsen kom umiddelbart og det ble et naturlig valg, sier Moltubakk.
– SAFE lover å stå på kravene, de stiller opp for medlemmene, og samholdet står sterkt. Hadde folk vært fornøyde, ville vi ikke hatt behov for å se andre steder, men nå måtte vi bare ta grep, sier han.
Alt begynte med en kaffekopp
Trond Cato Fylling, hovedtillitsvalgt i SAFE sokkel og kjøkkensjef på Heidrun, ble kontaktet av barndomsvennene Per-Odd Sundet Pettersen og Jan Nilsen i Havila, de tre hadde et møte i naustet til Pettersen i romjulen, og flere sjøfolk begynte å melde seg i SAFE etter det.
– De hadde et ønske om å bli samlet, så alt begynte med en kaffekopp, sier en smilende Fylling.
– Den fantastiske gjengen i Havila er nå i ferd med å skape historie, vi gleder oss stort til å følge dem som kollegaer i SAFE. Drømmen er å samle nok folk til at det dannes et område i SAFE, da vil de få nok makt og blir store nok til å få part i tariffavtalene, sier Fylling.
Forbundet gjør som medlemmene krever
– SAFE er en grasrot organisasjon, forbundet gjør som medlemmene krever, sier Rysst. Det er lite byråkrati, kort vei fra den enkelte kaffesjappe til SAFE-huset i Stavanger, hvert enkelt medlem påvirker retning og mål. I SAFE er alt mulig, det er engasjement og interesse som avgjør.
Ingen dans på roser
Prosessen som er igangsatt nå er ingen dans på roser. Sjøfolk har forsøkt å kjempe for bedre arbeidsvilkår i mange år, og utfordringene står i kø for den nye klubben. Facebook-gruppen Opprop mot forbundene som skal representere sjøfolk i Offshore brukes for å debattere og kartlegge videre strategi, samt som kilde til viktig informasjon.
En annen viktig plattform for sjøfolk er Facebook-gruppen Norske sjøfolks fremtid, som har nesten 22 tusen medlemmer. Denne gruppen drives av SAFE-medlem Jan Nilsen, som har tatt opp norske sjøfolks utfordringer siden 2013, han har siden mai 2016 samlet over 20 tusen medlemmer i gruppen som vil det samme som han: kjempe for norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel og i norsk farvann.
– Vi skal prøve å få til noe som ingen har klart før, nemlig å samle alle tre forbundene i ett, dette vil sette oss i stand til å kunne stille sterkere som forbund, og gi oss en betydelig gjennomslagskraft, sier Moltubakk.
– Vi er innforstått med at ting kan ta tid, men det skal ikke være noen tvil om at vi skal kjempe for å komme i en posisjon der vi får forhandlingsrett, eller at SAFE krever dette. For å komme dit, må vi samle og engasjere folk, sier han.
– Vi i SAFE gleder oss til å bli bedre kjent med den nye klubben og de nye medlemmene. Det er en utfordrende og spennende oppgave som SAFE, sammen med initiativtagerne, tar fatt på, sier Rysst.