YS-lederen: Mange utfordringer ligger foran

YS-leder Tore Eugen Kvalheim satte fokus på den pågående velferdsdebatten i sin innledning på YS Privats årlige konferanse. – Velferdssamfunnet har utfordringer, både knyttet til sykefraværet, den demografiske utviklingen og innvandrere som ikke får jobb, påpeker han.

Forbundene i YS Privat avholder onsdag og torsdag denne uken sin årlige konferanse. På dagsorden står blant annet årets mellomoppgjør og næringspolitikk, som er ett av YS’ hovedsatsingsområder for 2011.

– Vi går nå inn i en ny fireårs periode i YS. Vi har fått ny ledelse og jeg gleder meg til å ta fatt på de fire neste årene, sa Tore Eugen Kvalheim under YS Privats konferanse i dag.

– Alt ligger til rette for at vi kraftfullt kan se fremover og ivareta interessene til alle YS’ medlemmer og forbund, sa Kvalheim.

Velferdsutfordringene
YS-lederen la særlig fokus på velferdsdebatten, som NHO reiste under sin årskonferanse for noen uker tilbake. Han mener kritikken mot NHOs slurv med faktagrunnlaget for diskusjonen er berettiget, men er uenig med dem som vil ha seg frabedt at NHO i det hele tatt reiser en velferdsdebatt:

– Det er viktig for oss at også NHO setter denne debatten på dagsorden. Bærekraften i de norske velferdsordningene har også engasjert YS og forbundene våre i lang tid, påpeker  Kvalheim.

– Det er ikke riktig å oppfatte dette som velferdsfeller, slik NHO legger det frem, men utfordringer knyttet til de tre knaggene sykefraværet, den demografiske utviklingen og innvandrere som ikke får jobb, mener YS-lederen.

– Frafall vil gi mange unge uføre
YS-lederen understreker at vi står overfor store utfordringer når eldrebølgen for alvor gjør seg gjeldende. Stadig færre unge arbeidstakere skal bære velferdsordninger stadig flere eldre vil ha behov for.

– Dette vil utfordre oss på mange måter. Vi må forberede oss på hvordan vi i YS skal møte dette – både som YS-forbund og i forhold til at det vil bli færre yngre og flere eldre i medlemsmassen vår, påpeker Kvalheim.

Han mener også at det faktum at vi har for mange uføre, vil bli en problem – både for hver enkelt og for samfunnet.

– Den største utfordringen er ikke knyttet til uføre over 60 år, men unge uføre. Ungdom som faller ut av skole og arbeidsliv står i fare for å bli uføre tidlig i 20-årene. Dette må engasjere oss, understreker YS-lederen.

Han advarer mot velferdsordninger som undergraver arbeidslinja; at man legger opp til et system hvor det ikke lønner seg å stå i jobb.

– Vi kan ikke ha det slik. I Spania snakker man om at arbeidslivet har mistet et hel generasjon unge. De kommer aldri i jobb. Der er vi ikke i Norge. Og dit skal vi aldri komme, sier han.

Pensjonsdebatt
YS-lederen benyttet også anledningen til å trekke opp linjene for pensjonsdebatten – både i privat og offentlig sektor. I begge tariffområdene har man støtt på problemer.

Mens man i privat sektor har forhandlet seg frem til en AFP-ordning som stimulerer til å kombinere arbeid og pensjon, har man ikke samme mulighet i offentlig sektor.

– Sluttlønnsprinsippet er ikke verdt like mye i offentlig sektor som det var tidligere, blant annet på grunn av levealdersjusteringen. Verdien av tjenestepensjonen blir mindre for yngre årskull etter hvert som årene går. Derfor mener mange man bør se på dette på nytt. I YS er det satt i gang en prosess i stat og kommune for å diskutere hvordan man skal angripe dette videre, sier Kvalheim.

– I privat sektor har man støtt på et annet problem. Mange arbeidsgivere har lagt seg på laveste nivå når det gjelder den obligatoriske tjenestepensjon. Hele 56 prosent har et nivå på bare to prosent innskudd. Dette må vi jobbe med å forbedre, poengterer YS-lederen.  

– Må inn i IA-arbeidet
YS-lederen mener personer med innvandrerbakgrunn, og som ikke er en del av arbeidslivet, også setter velferdsstaten på prøve. Dette er arbeidskraft Norge har stort behov for.

– Fremover har vi ikke nok folk til å ivareta arbeidsoppgavene i eksempelvis helsesektoren. Der trenger vi alle hender vi kan få i arbeid, sier han.

Kvalheim mener debatten om hvordan en kan få flere personer med innvandrerbakgrunn i jobb har en naturlig plass i IA-arbeidet.

– Dette har YS jobbet for i mange år, men uten å få gjennomslag. Jeg skulle gjerne sett at dette var en større del av det pågående IA-arbeidet, sier han.

Skriv ut siden